Słodki biznes – czy na własnych wypiekach da się zarobić?

22.01.2019 Zakładanie działalności
Ekspert
Łukasz Puchalski manager Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości w Poznaniu
firma: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Napisz do eksperta

Napisz do eksperta
Łukasz Puchalski

Określ temat i opisz czego chcesz dowiedzieć się od eksperta.
Odpowiedź zostanie wysłana na Twój adres e-mail.

 
 

Podobno świat dzieli się na tych, którzy jedzą sernik z rodzynkami i takich, którzy uważają, że absolutnie nie powinno ich tam być. Zarówno jedni, jak i drudzy stoją po tej samej stronie barykady – uwielbiają słodkości. Czy w dobie wszechobecnych cukierni, kawiarni czy stoisk z gotowymi ciastami w supermarketach, istnieje szansa przekucia pasji do pieczenia w słodki biznes?

Duże przedsiębiorstwa cukiernicze zalały rynek podłej jakości wypiekami. Ciężko znaleźć w nich smak dawnego sernika, pieczonego przez babcie, czy drożdżowego placka pachnącego letnimi owocami. Bez problemu znajdziemy za to: utwardzony tłuszcz roślinny, syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory, konserwanty i sztuczne aromaty. Czy naprawdę chcemy to jeść i jeszcze za to płacić? Pytanie było retoryczne, z drugiej strony ciężko produkować tanio, na wielką skalę i z długim terminem przydatności do spożycia. Jednak tym serca naszego klienta nie skradniemy! Na co warto postawić? Na prawdę i szczerość; w składnikach, w smaku, w pomysłowości i niebanalnym wyglądzie. Sztuka pieczenia ciast to długa droga, pełna zakalców, nieudanych biszkoptów i zwarzonych kremów, jednak jeśli tylko idziemy w parze z pasją, jest piękna i pełna… słodyczy.

 

Formalności

 

Działalność związana z produkcją wyrobów cukierniczych jest sklasyfikowana jako produkcja i obrót żywnością. W związku z tym, podlegać będziemy ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ten akt prawny nakłada na nas konkretne wymagania, którym każdy zakład produkujący szeroko rozumianą żywność musi sprostać. Miejsce, w którym będziemy piec ciasta, musi być dostosowane do zachowania standardów higieny produkcji. Istotny jest rozkład pomieszczeń z wydzieleniem na:

Wybierając lokal, zwróćmy uwagę na przebieg ciągów komunikacyjnych, wysokość od podłogi do sufitu czy wentylację powietrza. Oczywiście musi być doprowadzona bieżąca woda, której próbkę mamy obowiązek zlecić do przebadania Sanepidowi, oraz – rzecz jasna – odprowadzenie ścieków. Kolejnym wymogiem, zanim zgłosimy lokal do odbioru, jest zawarcie umowy na wywóz śmieci.

ważne
Wielu początkujących przedsiębiorców-cukierników zastanawia się czy możliwe jest przygotowywanie wypieków w domu. Ustawa w dosłownej interpretacji nie zabrania usytuowania miejsca w produkcji w domowej kuchni, jednak konkretne wymogi o których jasno mówi, są praktycznie nie do spełnienia w takich warunkach. Praktyka organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wskazuje, że wytwarzanie żywności w prywatnym mieszkaniu, nie zapewnia odpowiednich warunków higienicznych – stąd stanowcza większość decyzji jest odmowna.

Kolejnym ważnym aspektem jest wykonanie badań; zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 roku o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570 ze zm.) obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym podlegają osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby. Pamiętajmy też o zmianie okrycia wierzchniego, w wielu miastach funkcjonują specjalne sklepy z nową i używaną odzieżą roboczą. Na 14 dni przed planowanym rozpoczęciem – i po spełnieniu wszelkich wymagań – możemy złożyć do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wniosek o dokonanie odbioru lokalu. 

Każdy zakład produkujący i dokonujący obrotu żywnością ma obowiązek sporządzenia i wdrożenia:

  • Systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP),
  • Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP),
  • Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).
ważne
Na rynku funkcjonują wyspecjalizowane firmy, które chętnie pomogą w przygotowaniu i wprowadzeniu powyższych zasad. Koszt takiej usługi wynosi około 500 zł.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Aby przeczytać cały artykuł należy się zalogować

Rejestrując się zyskasz także:

Zapraszamy Cię do dołączenia do społeczności firm na zafirmowani.pl! Zakładając konto w portalu dostajesz:

dostęp do artykułów, wideo oraz plików do pobrania w wersji premium

możliwość zadania pytania i wymiany wiedzy z ekspertem

zamieszczanie swojej wizytówki on-line (mini strona www)

#Ikonto

Chcesz uzyskać dostęp do tego materiału?

Zarejestruj lub zaloguj się na portalu zafirmowani.pl i dołącz do społeczności firm!
Będziesz mógł promować swoją firmę i otrzymasz bezpłatny dostęp do:

Aplikacji księgowej online

Kontaktów z ekspertami, artykułów i materiałów video

Bazy edytowalnych dokumentów niezbędnych w firmie

Specjalnych ofert i rabatów

Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich materiałów i funkcjonalności naszego portalu Zafirmowani.pl?

Załóż rachunek w Alior Banku i korzystaj ze wszystkich możliwości portalu!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się, jak możesz zmienić te ustawienia i uzyskaj dodatkowe informacje o wykorzystaniu plików cookies